{ "title": "Rehabilitasyon", "image": "https://www.rehabilitasyon.gen.tr/images/rehabilitasyon(1).jpg", "date": "20.01.2024 15:14:18", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "
Rehabilitasyon, Günümüzde birçok rehabilitasyon merkezleri bulunmaktadır. Rehabilitasyon çok geniş şekli olan bir terim olan, anlamı ve hissi kaybedilen fonksiyonların yeniden kazandırılması şekline denilmektedir. Kısaca bir tedavi şekli olmaktadır. Ağır hastalıklardan kurtulmuş ve ağır hastalık geçirmiş olan kişileri tekrar çalışabilir duruma getirmeye, eski yaşantısını devam ettirmesini sağlamakta olan bir tedavi türü olmaktadır. Fizik tedavi uygulamalarına göre, daha uzun ve hastanın da günlük olarak tedaviye katılması ve çabasını gerektiren bir süreç şekli olmaktadır. Rehabilitasyon, önceleri sadece sakatlıkların tedavisi olarak tanımlanmakta iken daha sonra bu durumun kapsamı genişletilerek hastalıkların, ilaç, cerrahi, fiziksel yöntemler ve yardımcı cihazlar ile kısmen ya da tamamen giderilmesi ve hastanın bedensel, ruhsal, sosyal ve ekonomik açıdan, bağımsızlığının devam ettirilmesine yönelik yapılan tüm çalışmalara rehabilitasyon adı sunuldu. Genellikle rehabilitasyon çalışmaları bir tek kişi tarafından değil, bir ekip tarafından yürütülmektedir. Ayrıca iki tür rehabilitasyon şekli bulunmaktadır. Birincisi ortopedik rehabilitasyon ikincisi ise ameliyat öncesi ile yapılan rehabilitasyon şekli olmaktadır.

Ortopedik rehabilitasyon şekli şöyledir: Kırık, çıkık, ligaman yaralanmaları, menisküs rahatsızlığı, alçı veya atel gibi splintleme sonrasında, mutlaka fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulanması gerekmektedir. Amaç ise hastaya bir an önce normal yaşantı düzeyini yeniden kazandırmaktır. Hastalık, kaza, duruş bozukluğu gibi sebeplerle normal yapılan hareketlerin, ağrı veya çeşitli kısıtlamalar nedeniyle hekime başvurulur. Uygun tanı ve tedavi yolu ile bir an önce şikâyetlerin gerilemesi ve eski hale kavuşmak için çaba gösterilir. Kırık, zorlanma gibi şeklinde oluşan patolojik belirti, hekim aracılığıyla sebeplerine göre tedavi edilmeye çalışılır ya da ortopedik rehabilitasyon önerilerek düzelmesi için devam edilir. Kişinin iyileşmesi ise sadece ağrının geçmesi ya da kırığın kaynaması ortadan kalkması şeklinde olmamaktadır. Belli süre rehabilitasyona devamı ve daha sonrasında yapamadığı hareketleri rahat yapması ile iyileşme belli olmaktadır. Kısaca örnek verecek olursak kişi omuz ağrısı nedeni ile rahatlıkla saç tarayamamaktadır. Ameliyat sonrasında dizde, ayak bileğinde güçsüzlük başlar ve merdiven çıkarken zorlanılır ya da el bileğindeki ağrı şikâyetimiz nedeni ile telefonda, klavyede yazı yazmak büyük bir eziyet halini alır ve işlem yapmamızı zorlaştırır. Fakat en kısa sürede eski hale kavuşulması bu rehabilitasyon ile gerçekleştirilir. Doku iyileşmesinin tamamlanması, eski halini alması en yakın durumda iyileşme gerçekleşmesi ve daha sonra eklem hareketlerimizin eski rahatlığına ve kuvvetine kavuşması için iyi bir rehabilitasyon süresi gerekmektedir.

Ameliyat öncesi ile yapılan rehabilitasyon şekli ise şöyle olmaktadır. Günümüzde cerrahi tedavinin başarısına katkı sağlamak ve ameliyat sonrası iyileşme süresini kısaltarak daha hızlı bir hareket kabiliyeti için ameliyat öncesi rehabilitasyona önem verilmektedir. Bu nedenle de ameliyat öncesi rehabilitasyon gün geçtikçe daha fazla seçilmektedir. Ayrıca, önceden tedbir alınarak, ameliyat sonrası oluşabilecek sorunların en az seviyede tutulması gerekebilir. Rehabilitasyon uygulanmasındaki amaç kişilerin fonksiyonel kapasitesini artırmak, özürlülüğü önlemek ve iyileştirmek, kişilerin günlük yaşamında bağımsız bir duruma gelmesini sağlamak ve yaşam şeklini artırmak olmaktadır. Günümüzde rehabilitasyonun en faydalı olduğu durum ise felçli olan hastaları eski sağlığına kavuşturmak olmaktadır. Geçmişte paraplejik hastaların hemen hemen hepsi kısa zaman içerisinde böbrek enfeksiyonlarından veya yatak yaralarına bağlı enfeksiyonlardan hayatına son vermekteydi. Taki rehabilitasyon Türkiye'de uygulanana kadar. Rehabilitasyonun uygulanması ile bu sebeplerden olan ölümler oldukça azalmış duruma gelmektedir. Yapılan bir araştırma sonucunda ise yarım vücut felcinin belirtisine ulaştıktan sonra sağlam bir rehabilitasyona tutulan 1000 kişiye yakın felçli hastadan %10'unun yeniden yürüdüğünü ve günlük ihtiyaçlarını giderdiğini, hatta en önemli kısmının da bir işte çalışabildiğini göstermiştir. Kısacası rehabilitasyon bir nevi tekrardan yaşam kazandırmak haline gelmektedir. Rehabilitasyon genellikle deneyimli uzmanlar tarafından yapılmaktadır.

" } ] }