{ "title": "Rehabilitasyon Nedir", "image": "https://www.rehabilitasyon.gen.tr/images/rehabilitasyon-nedir.jpg", "date": "20.01.2024 10:59:34", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "
Rehabilitasyon nedir, çok geniş kapsamlı bir terim şekli olup, kaybedilen fonksiyonların yeniden kazandırılma şekline denilmektedir. Fizik tedaviye göre, daha uzun bir şekilde uygulanmaktadır ve hastaların aktif olarak tedaviye katılımını ve çabasını gerektirmekte olan bir süreç tarzıdır. Rehabilitasyon öncelerde yabancı ülkelerde çok sık kullanılan bir uygulama türü olmakta iken Türkiye'de çok kullanılmazdı. Fakat artık günümüzde Türkiye'de ise rehabilitasyon uygulamaları, yurt dışına giderek eğitim alan uzmanlar tarafından başlanmıştır. Rehabilitasyon, önceleri sadece sakatlıkların tıbbi tedavisi olarak uygulanmaktaydı. Daha sonra bu uygulamalar genişletilerek bütün vücut ağrılarında uygulanmaya başlanmıştır. Hastalıkların, ilaç, cerrahi, fiziksel yöntemler ve yardımcı cihazlarla kısmen veya tamamen giderilmesi ve hastanın bedensel, ruhsal, sosyal ve ekonomik bakımdan, bağımsızlığının sağlanmasına doğru yapılan tüm çalışmalara rehabilitasyon adı verilmiştir. Rehabilitasyon çalışmaları bir tek kişi tarafından yapılmayıp bir ekip Uzman tarafından gerçekleştirilmektedir. İki çeşit rehabilitasyon şekli bulunmaktadır. Biri ortopedik rehabilitasyon ikincisi ise ameliyat öncesi rehabilitasyon şekli olmaktadır. Genellikle rehabilitasyonlar evlerde hizmet verilmeye de başlanmaktadır. Çünkü sadece kırık, çıkık için değil rehabilitasyon merkezlerine gelemeyen yaşlıların başka şekilde oluşan rahatsızlıkları için günümüzde evde rehabilitasyon geliştirilmiştir.

Örneğin ortopedik rehabilitasyon kırık, çıkık, bağ ve ligaman yaralanmaları, menisküs ve bağ yırtıkları gibi ortopedik problemlerin, cerrahi uygulama, alçı ya da atel sonrasında, genellikle ve mümkün oldukça fizik tedavi ve rehabilitasyon programlarının uygulanması gerekmektedir. Amaç ise hastaya en kısa zamanda normal aktivitelerinin yeniden yerine getirilmesini sağlamaktır. Hastalık, kaza, duruş bozukluğu gibi sebepler ile normal hareketlerimizin, ağrı ya da çeşitli kısıtlamalar nedeniyle bozulması sonucunda Uzman bir doktora başvurulmalıdır. Uygun bir tanı ve tedavi ile en kısa zamanda şikâyetlerin giderilmesi ve eski hale kavuşulması için çaba gösterilir. İyileşmek ise sadece ağrının geçmesi ya da kırığın kaynaması olmamaktır. Örneğin omuz ağrısı nedeni ile rahatlıkla saç taranılmamaktadır. Ameliyat sonrası diz, ayak bileği güçsüzlüğü ile merdiven çıkarken zorlanılır. Veya el bileği tendonlarındaki şikâyetimiz nedeni ile klavyede yazı yazmak büyük eziyet haline gelmektedir. Fakat kısa sürede eski hale kavuşulması rehabilitasyon ile geçirilmektedir. Dokuların iyileşmesi ve tamamlanması, eski haline en yakın zamanda iyileşmesi ve ardından eklem hareketlerinin eski rahatlığına ve kuvvetine ulaşması için iyi bir rehabilitasyon süresi gerekmektedir.

İlk zamanlarda ameliyat öncesi rehabilitasyona çok sıcak bakılmasa da günümüzde oldukça seçilip faydası görülmektedir. Sakatlanma durumlarından sonra, sakatlanan bölgede meydana gelen ağrı, ısı artışı, şişlik, hareket kısıtlılığı, kas zayıflığı gibi problemler azaltıldığı zaman, cerrahi tedavinin daha başarılı olduğu biliniyor. Bu yüzden de ameliyat öncesi rehabilitasyon gün geçtikçe daha fazla önem kazanmaktadır. Fakat önceden tedbir alınarak, ameliyat sonrası gelişebilecek olan sorunların en az durumda tutulması gerçekleştirilir. Ameliyat öncesi kasları olabildikçe güçlendirerek, sonradan oluşabilecek herhangi bir zayıflığı en az düzeyde tutmak oldukça mümkün olmaktadır. Rehabilitasyon sonrası kişi eski sağlığına tam olarak dönemese de az da olsa şikâyetçi olduğu rahatsızlıktan uzaklaşmış olup hareketlerini ve vücudunu daha iyi kullanmaktadır. Ayrıca rehabilitasyon sonrası kaybedilen hislerin geri var olması hem kişileri psikoloik olarak düzene sokar hem de kullanılması gereken eklemlerin artık kullanılabilir duruma gelmesi kişileri rahatlığa çıkarır. Ayrıca rehabilitasyon fıtık gibi durumlarda hareket kısıklığını gidererek kişiye rahat hareket edebilmesi sağlanır.
" } ] }