{ "title": "Rehabilitasyon Ne Demek", "image": "https://www.rehabilitasyon.gen.tr/images/Rehabilitasyon-Ne-Demek-91.jpg", "date": "20.01.2024 15:06:45", "author": "Süleyman mutlu", "article": [ { "article": "Rehabilitasyon ne demek: Rehabilitasyon genel anlamıyla bir terimi ifade eder. Sözlük anlamına baktığımızda kaybedilen uzuvlardaki fonksiyonların yeniden kazandırmasıdır. Fizik tedavi yönünden baktığımızda ise uzun bir süreçte, hastanın aktif olarak tedaviye katılması ve tedavi için çaba göstermesi gereken süreçtir Birinci ve İkinci Dünya Savaşından oluşan çok farklı hastalık ve sakatlıkların tedavisinde kullanır. Amerika ve Avrupa taraflarında ortaya çıkmıştır. Türkiye'ye Rehabilitasyon uygulamaları ise 1970'li yılları bulunmaktadır. Türkiye'ye bilim adamlarının bizzat Avrupa ve Amerika'ya giderek eğitim alması ile Türkiye'ye gelmiştir. Rehabilitasyon ne demek diye sorduğumuzda önceki zamanlarda sakatlıkların ciddi olarak tedavisi diye tanımlarken daha sonralarda kapsamı genişletildi. Rehabilitasyon merkezlerinde hastalıkların ilaç, fiziksel yöntemler, cerrahi müdahale ve yardımcı cihazlarla bir kısmını ya da tamamının giderilmesi, aynı zamanda hastanın ruhsal, bedensel, sosyal ve ekonomik bakımdan bağımsız olmaya yönelik yapılan tüm çalışmaları rehabilitasyon çalışmaları denir. Rehabilitasyon çalışmaları bir kişi değil bir ekip tarafından yürütülür. Rehabilitasyon merkezinde rehabilitasyon ekibi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon uzmanları, nörolog, psikolog gibi Tıp uzmanları ile spor antrenörü, konuşma terapisti, fizyoterapist gibi tekin olmayan sağlık personelleri de bulunur. Rehabilitasyon merkezleri, iki farklı sistem ile işlevlerini yerine getirir. Bunlar:

Ortopedik rehabilitasyon

Bu rehabilitasyon merkezi; ligaman yaralanmaları, menisküs, kırık, çıkık gibi ortopedik problemlerin ameliyat ile müdahalesi, alçı ya da atel gibi splintleme sonrasında tedavi yöntemi olarak Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon programlarının uygulanması gerekir. Amaç hastayı bir an önce normal fonksiyonlarını yapabilme düzeyinin kazandırılmasıdır. İyileşmek sadece ağrının geçmesi olarak algılanmamalıdır. Şikâyete yol açan gerçek sebeplerin ortadan kaldırılması, ağrının ortadan kaybolması ile paralel yürüyecektir. Dokunun iyileşmesinin tamamlanması eski formuna daha yakın bir iyileşme gerçekleşmesi ve ardından eklem hareketleri eski haline ve gücüne kavuşması için iyi bir rehabilitasyon süreci gereklidir.

Ameliyat öncesi rehabilitasyon

Cerrahi tedavinin başarılı olmasına katkı sağlamak ve hastanın iyileşme zamanını kısaltmak, daha hızlı bir hareket kabiliyeti sağlamak için ameliyat öncesi rehabilitasyonu önem verilmektedir. Sakatlanmadan önce, sakatlanan bölgede meydana gelen ağrı, şişlik, hareket kısıtlılığı gibi problemler azaldığında cerrahi tedavide başarı oranı artmış olur. Bu yüzden de ameliyat öncesi Rehabilitasyon gün geçtikçe daha fazla önem arz eder. Ameliyat öncesi yapılacak tedavi, sakatlanan bölgenin kaslarını olabildiğince güçlendirmek sonradan olabilecek zayıflığı en az indirmektir. Rehabilitasyon ne demek diye baktığımızda Aslında vücudumuzun her yerinde oluşan rahatsızlık, ameliyat öncesinde ya da ortopedik olarak tedavi edilen ve hastanın eski sağlığına kavuşturulan yerlerdir.
" } ] }