{ "title": "Rehabilitasyon Merkezi", "image": "https://www.rehabilitasyon.gen.tr/images/rehabilitasyon-merkezi.jpg", "date": "20.01.2024 14:06:36", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Rehabilitasyon merkezi, zihinsel, bedeni, ruhsal rahatsızlıklar nedeniyle normal yaşamın gereklerini yerine getiremeyecek olan, yaşamın gereklerine uyamayacak olan kişilerdeki fonksiyon kayıplarının giderilmesi, toplumda kendilerine yetebilecek düzeye gelmeleri ya da bu becerileri kazanamamış olanlara koruyucu sosyal bakım hizmeti verilmesi amacıyla açılmış olan sosyal hizmet kuruluşlarını ifade eder. Bu kişilere verilen hizmetler tek olarak ya da bütün şeklinde olabilir. Bu merkezlerde psikososyal, mesleki ve tıbbi rehabilitasyon hizmetleri sunulur. Hastalara yataklı ya da yataksız olarak hizmet verilir. Rehabilitasyon merkezi resmi olabileceği gibi, özel işletilen kuruluşlarda olabilir.

Rehabilitasyon aslında bir tedavi türüdür. Hastaların eski sağlıklı günlerinde oldukları gibi yaşamalarını sağlamayı hedefler. Rehabilitasyon merkezi herhangi bir hastalık ya da kaza sonucunda sakatlığı olan kişilerin özel yöntemlerle tedavi edilmelerini sağlar, sorunları giderilmeye çalışılır ve yaşama uyum sağlamaları için gerekenler yapılır. Bu tür hastaların toplum dışına itilmeleri bir nebze olsun engellenmek istenir. Ülkemizdeki ilk rehabilitasyon merkezi 1952 yılında Ankara'da açılmış olan Körler Mektebidir. Daha sonraki yıllarda cüzzam merkezi ve rehabilitasyon merkezi açılmıştır.

Rehabilitasyon merkezinde hastaların fiziki yetersizliklerinin azaltılması, olanaklar dahilinde bundan kurtulmasını sağlamak, fiziki yetersizlik kapsamında hastanın çalışmasını teşvik etmek, kişinin yeteneklerini kullanmasını sağlamak en önemli hedeftir. Bu merkezlerde özellikle Parapleji yani tam felç hastaları, Hemipleji yani yarım felç hastaları başarılı şekilde rehabilite edilmektedir. Özellikle tam felç hastalarında ölüm ve yatak istirahati yüzünden oluşan yaralar bu merkezde uygulanan tedavi sonrasında oldukça azalmıştır. Hastalar rehabilitasyon merkezinde tedavi gördüklerinde %10 oranında yeniden yürüme olanağına da kavuşmaktadır. Bu hastalara sunulana rehabilitasyonun önemi daha iyi açıklamaktadır. Bu merkezlerde ayrıca uyuşturucu madde kullanımı yüzünden zor durumda olan hastalarda yoğun bir şekilde tedaviye alınır. Bu sorun aslında kişideki ruhi bir bozukluktan kaynaklanır. Hastaların ruhen ve fiziki olarak rehabilitasyon merkezinde tedavileri başarılı bir şekilde yapılır.
" } ] }