{ "title": "Rehabilitasyon Hizmetleri", "image": "https://www.rehabilitasyon.gen.tr/images/rehabilitasyon-hizmetleri.jpg", "date": "19.01.2024 02:21:56", "author": "Tayfur BITEN", "article": [ { "article": "Rehabilitasyon Hizmetleri, Bazı nedenlerle bedenen ya da ruhen engelli olarak kalan kişilerin başkalarına bağımlı kalmadan yaşamalarını sürdürmeleri amacıyla yapı­lan çalışmalardır. Bu hizmetler iki grupta değerlendirilir:

Tıbbi Rehabilitasyon; Kişideki bedensel engellerin cerrahi veya tıbbi kontrollerde ile düzeltilmeye çalışılmasıdır. Bu işlemle hekim ve diğer sağlık personeli tıbbi yönden kişiye iş gücünü ve hareket etmesini yeniden kazandır­maya çalışılmasıdır.

Sosyal (Mesleki) rehabilitasyon: Engelleri yüzünden çalışama­yan kişilere başvurabilecekleri doğrultuda ve alanda iş bulma, iş öğretme ve işe uyum sağlama çalışmalarıdır.

Herkesin bildiği üzere sağlık alanında yapılan yatırımlar hem insan hayatı hem de ülke ekonomisi için oldukça önem taşımaktadır. Hastalığı dolayısı ile işe gidemeyen işçi ve memur, tarlada çalışamayan üretici ülke ekonomisi açısından büyük ölçüde bir kayıptır. Ayrıca önemli hastalıkların erken tanısı ve tedavisi ilaç kullanımı açısından ekonomide önemli yer almaktadır. Sağlığın korunması, sağlık alanında yapılan eğitim hizmetleri ve insanların haya­tını kasıtlı olarak yaşaması insanın ömrünü uzatır ve sağlıklı yaşamasını sağlar. Bu nedenle üretilen temel sağlık hizmetlerinin hedefleri bunlardır:
1. Sağlık konusunda halkın eğitimi ve bilinçlenmesi
2. Yeterli, sağlıklı ve dengeli beslenmenin sağlanması
3. Temiz ve doğal içme suyunun sağlanması
4. Anne-Çocuk sağlığı hizmetlerini geliştirme
5. Aile planlamasını uygulama
6. Bağışıklama uygulamaları
7. Salgın hastalıklardan korunma
8. Gerekli ilaçları sağlama
9. Çevre şartlarını geliştirme.

Yaşadığımız yerlerde sağlığımız her zaman risk altındadır. Risk isteyerek veya istemeyerek oluşabilir. Gönüllü (İstekli) risk, kişinin isteğiyle meydana gelir. Sigara, Alkol, doymuş yağlar, uyuşturucu ve ilaç kullanımı gibi. İs­teksiz riskler ise ev, okul ve işyeri gibi yerlerde zemin malzemelerinden oluşan formaldehitler, pasif sigara içiciliği, kireclenmiş su ve besinlerin tüketilme­si, sokakta kirli hava soluma ve asit yağmurlarının etkisinde kalmadır. Gönüllü riskleri azaltmak veya sonlandırmak kişinin elindeyken, gönülsüz risklerden top­lumu koruma, en aza indirme devletin, eğitimcilerin ve bilim adamları­nın görevidir.
" } ] }