{ "title": "Kardiyopulmoner Rehabilitasyon", "image": "https://www.rehabilitasyon.gen.tr/images/Kardiyopulmoner-Rehabilitasyon-16.jpg", "date": "20.01.2024 04:55:17", "author": "gökhan gülkal", "article": [ { "article": "Kardiyopulmoner Rehabilitasyon; kalp ve damar hastalığı ile kronik akciğer hastalığı olan kişilerin maksimum fiziksel, psikolojik ve fonksiyonel kapasiteye ulaştırılması için uygulanan işlemlerdir. Birkaç aya kadar uzayan yatak istirahati gerektiren kalp hastalıkları tedavilerinde rehabilitasyon ile erken hareket günlük yaşama daha kolay uyum, daha az komplikasyon sağlanmıştır.

Hangi Hastalarda Uygulanır?

Kardiyopulmoner Rehabilitasyon koroner arter hastalığı olan kişilerde, koroner arter by-pass cerrahisi sonrası, miyokard infarktüsü, kalp yetmezliği ve hipertansiyon varlığında, kalp kapak hastalıklarında, kalp pili sonrası, kalp nakli sonrası gibi birçok kardiyak durum ve hastalıkta kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), kistik fibrozis , astım, resriktif akciğer hastalıklarında uygulanmaktadır.

Kardiyopulmoner Rehabilitasyonun Amacı Nedir?

Kardiyopulmoner Rehabilitasyon ile kalp hastalığı veya cerrahisi nedeni ile fiziksel, ruhsal ve sosyal kısıtlamalar yaşayan hastanın işine ve sosyal hayatına geri dönmesi, fonksiyonel kapasitesinin artması, semptomatik iyileşme, hastadaki endişe ve depresyonun giderilmesi ve hastanın yaşam süresinin uzatılması, solunum sıkıntısı olan hastalarda ise günlük yaşantı içinde hareketlilik düzeyinin artırılması, solunum egzersizleri ile doğru ve etkili solumanın ve öksürmenin öğretilmesi, solunum sıkıntısı atakları ile hastaneye yatış sıklığının ve süresinin azaltması amaçlanır.

Kardiyopulmoner Rehabilitasyon programlarıyla kalp rahatsızlıklarına bağlı ölüm oranlarında ve enfarktüs tekrarı riskinde %30'lara varan oranda azalma sağlanmıştır.

Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Ekibinde Kimler Bulunur?

Kardiyopulmoner Rehabilitasyon ekibi içerisinde fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı, hastayı kardiyak yönden izleyen hekim, göğüs hastalıkları uzmanı, deneyimli ve Kardiyopulmoner Rehabilitasyon konusunda eğitim almış fizyoterapist ve hemşire, diyet uzmanı ve iş-uğraşı terapisti yer alır.

Nasıl yapılır?

Programa alınacak hasta şikâyetine göre Uzman doktor tarafından dikkatlice değerlendirilmeli, durumuna göre fizik tedavi uzmanı tarafından kişiye özel egzersiz programı belirlenmelidir. Hasta aerobik egzersizi yanında postür, solunum, gevşeme ve hafif düzeyde kas kuvveti artıran egzersiz programına alınır.

Kardiyopulmoner Rehabilitasyonla Kazanımlar

Genel kondüsyon artışı, kalp hızında azalma, kalp kasının kasılma gücünde artış, tansiyonda düşme, solunum sıkıntısının azalma, oksijen tüketimi ve egzersiz kapasitesi artışı, vücut yağ oranında azalma, kalp kası dolaşımında artış, aterosklerozun azalma, kan kolesterol ve trigliserit düzeyinde azalma, psikolojik durumda düzelme, hastaneye yatış sıklığında ve hastaneye başvuru sayısında azalma ve yaşam kalitesinde artış beklenir.
" } ] }