{ "title": "Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon", "image": "https://www.rehabilitasyon.gen.tr/images/Fiziksel-Tip-Ve-Rehabilitasyon-74.jpg", "date": "20.01.2024 13:17:23", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Fiziksel tıp ve rehabilitasyon; Eski adı fiziksel tedavi ve rehabilitasyon olan günümüzdeki adı ise fiziksel tıp ve rehabilitasyondur. Ülkemizde genellikle resmi ve özel hastanelerde hizmet veren polikliniktir. Fiziksel tıp ve rehabilitasyon, genel olarak iki şekilde açıklanabilir. Uzman hekim ve yardımcısı tarafından yani fizyoterapist teknikerleri olarak hastalara hizmet verir. Bu alanda Uzman olabilmek için 6 yıllık tıbbi eğitimi tamamlayarak yanında 4 yıl gibi görev görmesi lazımdır. 4 yıllık eğitimlerini tamamlayan fizyoterapistler Uzman hekimin yanında yardımcısı olarak görev alabilmektedir. Uzman hekimin görevi hastalar için hazırlanan programların ve tedavi süreçlerini takip eder. Ayrıca Uzman hekim hastaya uygulanması gereken tedavi yöntemlerini de uygular. Uzman doktorun uygun gördüğü tedaviyi uygulamalarına fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı uygulamaktadır. Fizyoterapist bunun dışında hastaların tedavi süreci hazır ve yardımcı olurlar. Ülkemizde genellikle özel ve resmi olarak birden fazla fiziksel tıp ve rehabilitasyon bölümleri vardır. Fakat hastalar fiziksel tıp ve rehabilitasyon yerine Uzman hekimleri öncelikle tercih etmelidirler.

Fiziksel tıp ve rehabilitasyon hangi rahatsızlıkları tedavi eder

Fiziksel tıp ve rehabilitasyon genel olarak iki bölüme ayrılır. İlki fiziksel tıp; sinir sistemine ve kas sistemi birbirine bağlı olarak iskelete ve kas sisteminde yaşamı olumsuz etkileyen ve hareket kısıtlığı yapan sinir daralması ya da sıkışması tarzı rahatsızlıklardır. Ayrıca sinir sisteminden kaynaklı rahatsızlara bağlı olarak kas ve iskelet sistemlerinde uyarıcı elektrik akımının oluşmaması durumuna bağlı olan fizik tedavi sıkıntıları giderilmeye yardımcı olunur. Rehabilitasyon; doğuştan ya da sonradan travmalara bağlı olarak nürolojik ya da psikolojik kısımlarda hastaların normal yaşamları sürdürmede sorun yaşamları ve yetersiz kalmaları durumunda hastaya nülorojik ve psikolojik tedavi uygulanmasıdır. Kısaca sosyalleşme ve güven amaçlı olarak yapılan psikolojik tedavidir. Rehabilitasyonun amacı hastaların yetersiz kaldıkları alanlarda kendilerini iyi hissetmelerini sağlayarak uygulanması gereken fizik tedavilerde daha fazla özgüven ile çalışmalara devam etmeleri hedeflenerek yapılan hizmettir. Bu sebepten dolayı fiziksel tıp ve rehabilitasyon ayrılmaz bir ikilidir.

Fiziksel tıp ve rehabilitasyona hangi aşamada başvurulmalıdır

Fiziksel tıp ve rehabilitasyon bölümünde asıl amaç kas ve eklem yerlerine ısı olarak artırılarak buraları çalıştırmak için bu bölgelerin kanlanması sayesinde besleyici hareketlerle ağırları azaltmaktır. Sonrasında tekrardan eklem ya da kas yerlerinden hasta kendini toplayarak rahatsızlığın bulunduğu kısımları çalıştırmaktır. Fiziksel tıpta hastanın rahatsız olduğu kısım iyileştirilmek için bu tedavi ve egzersizler uygulanır. Rahatsız olan kısımların kanlanması sağlanarak çalışma arttırılır. Uygulanan bu tedavi aşamasında hastanın sosyalleşmesi ve dış dünyadan kopmaması için fiziksel tıp tedavisi rehabilitasyon merkezinde verilmektedir. Rehabilitasyon merkezinde hastanın özürün sebep olarak içe kapanması ve fiziksel tedavilerin yapımında sorun yaşamamasına dikkat edilir.

Fiziksel tıp ve rehabilitasyon gerektiren rahatsızlar ise
" } ] }